Waarom is overbelading gevaarlijk?
Te zware vrachtwagens hebben een langere remweg en een groter risico op een klapband. Het risico op aanrijdingen verhoogd daardoor. Daarnaast ontstaat er door te zware vrachtwagens schade aan wegen, bruggen en viaducten. Dat kost o.a. Rijkswaterstaat jaarlijks miljoenen om dat te repareren.
Wanneer is een vrachtwagen overbeladen?
Een vrachtwagen is overbeladen als:
- Het in totaal meer dan 50 ton weegt.
- Het meer weegt dan is toegestaan volgens het kenteken.
- Als de asdruk per as groter is dan volgens het kenteken mag.
Als een goed beladen vrachtwagen op een project spullen komt lossen, dan kan de vrachtwagen daarna toch overbeladen zijn. Dat komt doordat er door gedeeltelijke uitlading meer druk op één bepaalde as kan komen te liggen dan is toegestaan. Dit vraagt een andere indeling van de vracht, of tussentijds herschikken.
Hoe meet je de belading
Bij een vrachtwagen kun je niet altijd zien of deze overbeladen is. Op snelwegen meet Rijkswaterstaat de belading van bijvoorbeeld vrachtwagens, zodat ze overbeladen vrachtwagens sneller van de weg kunnen halen en gevaarlijke situaties beperken.
Vrachtwagenchauffeurs kunnen zelf ook hun lading meten, door bijvoorbeeld de weegbrug te gebruiken of het weegsysteem in de vrachtwagen af te lezen.
Elkaar helpen
We spreken elkaar aan als het onveilig is. Heb je het vermoeden dat de vrachtwagen van een collega of leverancier te zwaar is? Geef het aan. Hieronder enkele tips:
- Laat de vrachtwagenchauffeur aangeven hoe de lading te plaatsen om overbelading per as te voorkomen.
- Vraag eens aan de chauffeur naar het maximale laadvermogen en het gewicht van de lading.
- Controleer de vrachtbrief en het kenteken waar het maximale laadgewicht op staat.
- Is er sprake van overbelading spreek de chauffeur eropaan.