Waaruit bestaat een hijsband?
Je hebt twee soorten hijsbanden:
- Enkelvoudige hijsband
- Samengestelde hijsband
Enkelvoudige hijsbanden hebben een rondstrop, zijn eindloos of hebben versterkte lussen aan de uiteinden. Samengestelde hijsbanden hebben een enkele lengte, een tweesprong of een viersprong. De lengte kan variëren van 1 meter tot 10 meter. Daarnaast hebben samengestelde hijsbanden verschillende kleuren. Met de volgende kleuren mag je het volgende gewicht hijsen:
- Paars = 1 ton
- Groen = 2 ton
- Geel = 3 ton
- Grijs = 4 ton
- Rood = 5 ton
- Bruin = 6 ton
- Blauw = 8 ton
- Oranje = 10 ton of hoger
Je kunt ook op een andere manier zien hoeveel je met een samengestelde hijsband mag hijsen. Een hijsband/rondstrop heeft in de lengterichting vaak ook nog een zwarte draad. 1 zwarte draad staat voor 1 ton. Heeft een hijsband/rondstrop 3 zwarte draden, dan mag je drie ton hijsen.
Enkelvoudige hijsbanden
Samengestelde hijsbanden
Hoe gebruik je een hijsband veilig?
- Maak hijsbanden niet in een te grote hellingshoek vast. Daardoor kunnen de banden naar elkaar toe glijden en kan de last vallen.
- Leg hijsbanden nooit over de kraanhaak. De hijsbanden kunnen namelijk wegglijden.
- Draai rondstroppen nooit meerdere keren om elkaar om de hijslengte te verkorten.
- Knoop en draai hijsbanden nooit. Daarnaast is het belangrijk dat je bij ongelijkmatige gewichtsverdeling goed let op het voorkomen van overbelasting van één van de parten. Houd ook rekening met het volgende:
- Als de last scherpe randen heeft, gebruik dan hijsbanden met een beschermhoes of gebruik beschermingsstukken. Zo voorkom je dat een hijsband door de scherpe randen doorgesneden wordt.
- Gebruik een hijstraverse (evenaar) als je een lange last met meerdere hijsbanden moet hijsen.
Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA)
Tijdens het controleren van de hijsbanden kun je ook de LMRA doen. Hieronder een paar voorbeeldvragen:
- Weet ik wat ik moet doen?
- Wat moet ik hijsen, hoe zwaar moet ik hijsen, waar zit het zwaartepunt en heeft de hijsband goede bevestigingspunten?
- Heb je de last gecontroleerd op mogelijke beschadigingen die tijdens het hijsen los kunnen raken? - Heb ik hiervoor de juiste informatie en gereedschappen?
Voor hijswerkzaamheden op de locaties van TenneT moet je een veiligheidsbriefing over het onderwerp hijs- en transportwerkzaamheden volgen en een handtekening zetten als bewijs dat je de briefing hebt gevolgd. Vraag hierom bij de uitvoerder.
- Heb ik de juiste hijsbanden of kettingen die geschikt zijn voor het heffen van mijn last?
(zijn er geen beschadigingen, insnijding van het weefsel (is dit groter dan 10% van de breedte, dan wordt de hijsband mogelijk afgekeurd), beschadiging van het stiksel, de lus of de eventuele beschermhoes, band aangetast door vet of chemicaliën, zichtbare inbranding (bijvoorbeeld door lassen of snijbranden)).
- Is het label aanwezig, goed leesbaar en is de maximale draaglast aangegeven? - Draag ik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)?
- Geldt er geen helmplicht op het project? Zet dan toch altijd een helm op bij hijswerkzaamheden. - Is mijn werkplek veilig voor mijzelf, collega’s en anderen in de omgeving?
- Is het hijsgebied zo afgezet zodat niemand onder een hangende last kan lopen?