Je zet altijd een helm op als:
- Je binnen het draaibereik van een kraan staat.
- Het risico op het stoten en/of beknellen van je hoofd ontstaat.
- Er iets op jouw hoofd kan vallen. Denk bij de bovenstaande punten aan situaties wanneer je bij een kraan met stenenklem werkt of een put/buis inhijst of werkt op diepte in een sleuf.
- Er op het project een algehele helmplicht geldt. Dit kan een eis van de opdrachtgever zijn of bepaald worden door onze projectleider.
Op een bouwbord of bouwhekdoek, zie je of er een helmplicht is. Tijdens de startwerkinstructie geeft de uitvoerder ook aan wanneer jij je helm op moet zetten.
Waar moet je op letten?
- De helmen die Van Gelder uitgeeft mag je tot vijf jaar na productiedatum dragen, daarna moet je deze vervangen. Op de onderzijde van de klep vind je de productiedatum.
- Bewaar een helm niet in de volle zon, bijvoorbeeld op de hoedenplank van jouw auto. Maar leg deze in de kofferbak of achtrein de bus.
- Plak geen stickers op de helm, tenzij deze hiervoor zijn bedoeld. De lijm van de sticker kan de staan van de helm 'verzwakken'. Een BHV-sticker mag wel op de helm, maar alleen als deze speciaal voor helmen is gemaakt. Bij Van Gelder gebruiken we o.a. een helm met reflecterende stickers.
Hoe draag je een helm veilig?
- Zorg ervoor dat het binnenwerk van de helm goed om je hoofd aansluit. Zo wordt de kracht het beste verdeeld wanneer er iets op je helm valt.
- Draag een helm nooit achterstevoren. Bij bukken valt de helm dan sneller af.
- Bevestig eventueel een kinband aan je helm, zodat deze minder snel afvalt. Je bestelt een kinband via je leidinggevende.
- Draag geen pet of capuchon onder je helm. De helm valt dan sneller af wanneer er iets opvalt. Ook wordt het zicht aan de zijkant (bij dragen capuchon) beperkt. Bij kou kun je gebruikmaken van speciale helmmutsen, die je via je leidinggevende kan regelen.