Waarom veilig afsluiten?
Als we de bouwplaats goed en veilig afsluiten, voorkomen we:
- Dat kinderen op onze bouwplaats kunnen komen en er geen ongelukken met hen gebeuren.
- Dat voetgangers en fietsers vallen of er andere ongelukken gebeuren.
- Dat materieel en materialen gestolen of kapot gemaakt worden.
Wat is veilig?
Als we onderstaande maatregelen nemen, sluiten we de bouwplaats veilig af.
- De toegang tot de bouwplaats goed afsluiten
Bouwhekken zetten we goed vast, zodat deze niet kunnen omvallen en niemand ze kan verplaatsen. Ook maken we putten en sleuven dicht zodat niemand erin kan vallen. Kan dat niet? Dan zetten we het goed af met hekken. Wegafzettingen en omleidingsroutes controleren we of deze nog goed staan. Nee? Dan wijzigen we dit zodat het wel goed staat. - Alles op slot
Vlak voor vertrek moeten we controleren of alles op slot is. Denk aan de keet, het depot, kasten (ook VRI-schakelkasten en relaiskasten) en ruimtes van de middenspanning en andere installaties. Sleutels nemen we mee of bergen we veilig op, bijvoorbeeld op kantoor. - Veilige omgeving
Bewoners en voorbijgangers moeten veilig langs onze bouwplaats kunnen. Dat betekent dat we voor vertrek moeten controleren of rijplaten, tijdelijke verhardingen of stelconplaten nog veilig zijn. Ook moeten we controleren of niemand kan struikelen over kabels en of buizen en leidingen stevig liggen, zodat ze niet kunnen verschuiven of wegrollen. - Bereikbaarheid voor hulpdiensten
Onze bouwplaats mag geen hinder zijn voor hulpdiensten. Kijk wat afgesproken is hierover en controleer of alles klopt. Dit staat in het BLVC-plan, V&G-plan, het Verkeersplan of het Bestek. Ook moeten we controleren of afsluiters, brandkranen, vluchtroutes en nooduitgangen goed bereikbaar zijn. - Materieel en materialen opbergen
Diefstal of beschadigingen voorkomen we zo veel mogelijk door materieel en materialen goed af te sluiten. Dat betekent dat we laptops en tablets meenemen, we de sleutels uit machines moeten halen en we materialen bijvoorbeeld in een depot, container of keet neerleggen. Controleer tijdens deze ronde ook of alle acculaders van het stroom zijn gehaald. En onthoud dat opslagtanks van brandstoffen veilig opgeborgen moeten worden.
Tip: maak foto’s van hoe je de bouwplaats achterlaat. Als je terugkomt en er blijkt iets gestolen te zijn, dan heb je daar bewijs van. Plaats eventueel een bouwwatch als je spullen niet veilig kunt opbergen en je vermoedt dat mensen er ondanks alle maatregelen goed bij kunnen.
Wordt er doorgewerkt?
Sommige projecten gaan door. Blijf elkaar informeren. Vooral als een zzp’er een vervanger regelt. Iedere dag kan er iemand anders op de bouwplaats komen. Leg veiligheids- en projectafspraken in de keet, zo kan iedereen zich sneller inlezen.
Checklist laatste werkdag
- Waar staat de dixi? Staat deze dichtbij de keet? Zet de dixi dan ergens anders neer. Een dixi wordt namelijk nog wel eens in brand gestoken.
- Staat de dixi goed vast? Bij harde wind kan de dixi omvallen of het kan omgegooid worden.
- Heb je al het kleine materieel en materiaal terug naar kantoor of magazijn gebracht?
- Zijn alle putten en sleuven dichtgemaakt of afgezet?
- Kloppen alle omleidingsroutes en verkeersmaatregelen nog?
- Staan de bouwhekken goed vast?
- Staan de stroomvoorzieningen van verdeelkasten uit?
- Zijn alle onnodige afzettingen opgeruimd?
- Staat de schaftkeet binnen de bouwhekken?
- Neem je laptops en tablets mee?
- Zijn alle sleutels uit het materieel gehaald?
- Zijn alle opladers uit het stopcontact?
- Zit alles op slot? En controleer je ook nog eens de bouwhekken? Zo zorgen we ervoor dat niemand op onze bouwplaats kan komen.
Checklist eerste werkdag
- Is alles nog aanwezig? Is er iets gestolen of kapot gemaakt? Schakel dan de projectleider in om aangifte bij de politie te doen. Maak daarna ook een KAM-melding.
- Is de KLIC-melding nog geldig?
- Kloppen omleidingsroutes en verkeersmaatregelen nog?