Op het moment dat de machinist zijn kraan achteruit verplaatste, ging de verkeersregelaar met zijn rug naar de kraan staan om de personenauto te begeleiden. De verkeersregelaar stond in de dode hoek van de kraan, waardoor de machinist hem niet meer zag. Daardoor werd de verkeersregelaar geraakt, viel hij én reed de machinist over de benen van de verkeersregelaar heen.
De machinist werd door omstanders meteen gewaarschuwd om te stoppen met rijden. Een omstander heeft, totdat de ambulance kwam, eerste hulp verleend. Door het ongeval heeft de verkeersregelaar zijn onderbeen en beide hielen gebroken. Na een overnachting in het ziekenhuis mocht hij naar huis om daar te herstellen.
Hoe kunnen we dit voorkomen?
Uit het ongeval kunnen we naar voren halen dat:
- We nooit zonder afzetting aan het werk mogen, we moeten altijd werken volgens de CROW 96A/B.
- We het werkvak helemaal afsluiten voor overig verkeer, tenzij dit echt niet anders kan (bijvoorbeeld als dit de enige toegangsweg is) en het verkeer langs de werkzaamheden moet rijden.
- We iedereen moeten informeren over de risico’s van werken met en in de buurt van grote machines, omdat dit vaak wordt onderschat.
- We collega’s moeten aanspreken als zij te dicht in de buurt van machines komen. Werk volgens het ‘zie jij mij, zie ik jou’-principe en weet wat de dode hoek van machines is.
- We zo vaak als nodig de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) doen.
Geef aan (bijvoorbeeld bij de dagstart) wie welke werkzaamheden waar en wanneer uitvoert, stem dit met elkaar af en leg het zo nodig vast. Zo weet je van elkaar wat je wanneer aan het doen bent. Maak daarnaast ook goede afspraken wanneer collega’s van dienst met elkaar wisselen of wanneer er iedere dag/week andere collega’s/onderaannemers aan het werk zijn. Iedere nieuwe collega of onderaannemer op het werk, moet een startwerkinstructie krijgen.
En controleer ook regelmatig of de verkeersafzetting nog volgens de CROW 96A/B staat.