Afrondend onderzoek: Monteur raakt ernstig gewond door vlamboog

In oktober gebeurde een ernstig ongeluk. Tijdens het werken aan de aansluitkast van een woning ontstond er kortsluiting. Dit kwam doordat de kast nog onder spanning stond. Door de kortsluiting ontstond een vlamboog. Een monteur raakte hierdoor zwaar gewond aan zijn gezicht en handen. In dit veiligheidsjournaal informeren we je over het onderzoek dat we hebben uitgevoerd.

De werkzaamheden gingen over het vervangen van kabels en het maken van aansluitingen voor twee woningen. De bestaande voeding en aansluitkast bleven in gebruik. Het ongeluk gebeurde toen de monteur de kast opende om kabels te meten. Hij raakte per ongeluk een deel aan dat nog onder spanning stond. Hij werd snel naar het ziekenhuis gebracht en later naar het brandwondencentrum.

Uit het onderzoek zijn de volgende leerpunten gekomen:

  • De monteur werkte zonder toezicht van een Vakbekwaam Persoon (VP). De aansluitkast leek eerst veilig, maar werd onveilig toen de deksel werd weggehaald. De monteur wist niet precies welke taken hij wel of niet mocht doen.
  • De monteur kende de gevaren van werken aan een kast onder spanning niet goed. Hij droeg geen beschermingsmiddelen. Eerdere veiligheidsinstructies waren niet duidelijk genoeg.
  • De kast bleef onder spanning staan. Het zou veiliger zijn geweest om zonder spanning te werken. Dit is niet altijd standaard. We moeten vaker besluiten om spanningsloos te werken. Bij veranderingen in een opdracht moet dit besproken worden met de Werkverantwoordelijke (WV).

Welke maatregelen nemen we na het onderzoek?

Op basis van het onderzoek nemen we deze maatregelen:

  • Voldoende Onderrichte Personen (VOP) krijgen duidelijke uitleg over wat ze wel en niet mogen doen bij werk aan aansluitkasten.
  • We delen nieuwe toolboxen en veiligheidsjournaals. Hierin leggen we de risico’s van werken aan kasten onderspanning uit. Iedereen die een toolbox geeft, moet controleren of medewerkers de risico’s echt begrijpen.
  • Als er iets verandert in de opdracht, bespreken we dit met de WV. Zo kiezen we altijd voor de veiligste manier van werken.
  • Samen met de opdrachtgever bekijken we hoe we meer zonder spanning kunnen werken. Dit past bij de Governance Code Veilige Energienetten. We zoeken naar manieren om risico’s te verminderen.
  • Bij ons werk kunnen altijd onverwachte dingengebeuren. Een ongeluk met brandwonden is ernstig en willen we voorkomen. Maar als het toch gebeurt, hebben we dan de juiste EHBO-middelen voor brandwonden?

Meer informatie?

No items found.