Wat is er gebeurd?
Een monteur is bezig met het aanpellen van een los stuk laagspanningskabel die hij nodig heeft voor een reparatieklus. Hij pelt hierbij met een kabelmes het isolatiemateriaal aan. Hierbij gaat het mis. Bij het aanzetten voor het snijden, schiet het mes van de kabel af en komt in de hand van de monteur terecht. Er ontstaat een flinke snijwond van zijn middelvinger tot aan de pink. Bij de pink raken twee buispezen en één zenuw beschadigd. Het gevolg: meerdere ziekenhuisbezoeken en (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.
Hoe kon dit gebeuren?
De buitenmantel van de kabel was erg stug en daardoor moeilijk om te snijden. De gebruikelijke werkwijze is dan om de kabel voor te verwarmen voordat erin gesneden wordt. Hierdoor wordt de mantel zachter. Dit is bij dit incident niet gebeurd. Hierdoor moest de monteur onnodig veel kracht zetten om in de buitenmantel te snijden.
Verder geldt dat de monteur geen snijwerende handschoenen droeg. Hij had ze bij zich in de bus, maar vindt de handschoenen altijd zijn ‘gevoel’ wegnemen en niet lekker zitten. Zonde, want het had ernstig letsel voorkomen!
Tenslotte bevond de hand van de monteur zich tijdens het snijden in de snijrichting van het mes. Dit is ongewenst. Je moet jouw hand nooit in de ‘line-offire’ plaatsen.
Weergave van het snij-incident
Voorbeeld van een snijwerende handschoen
Aandachtspunten en maatregelen
Zorg dat je je bewust bent van de aanwezige risico’s en doe altijd een risicoanalyse (LMRA) voor het starten van je werkzaamheden. In dit geval was het onder andere belangrijk om de kabel voor te verwarmen en de hand buiten de snijrichting te houden.
Maak verder altijd gebruik van de voorgeschreven beschermingsmiddelen (PBM’s) tijdens jouw werkzaamheden en draag ze zoals het hoort. Ze zijn erop gericht om jou van gevaar af te schermen. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan er altijd iets onverwachts gebeuren dat letsel veroorzaakt.
Bij dit incident had de monteur niet gedacht dat de mantel zo stug was, waardoor hij veel kracht moest zetten en uitschoot. Het dragen van snijwerende handschoenen was voorgeschreven. De monteur droeg deze niet, waardoor hij letsel opliep. Als werkgever kan je het gebruik bevorderen door de handschoenen proactief aan te bieden. En door monteurs er in een oefenomgeving aan te laten wennen.